Aktuelna izložba

13-28. МАЈ 2023.

  „Савремени погледи на графику и цртеж“

(у сарадњи са „Нашом кућом” и Галеријом СУЛУЈ)

У оквиру манифестације Музеји за 10  у сарадњи са удружењем  „Наша кућа“  13. маја 2023. године у 19 часова отвара се изложба под називом „Савремени погледи на графику и цртеж” у Галерији СУЛУЈ.

На самом отварању испред  улаза галерије на улици биће изведена радионица  „Прскај!“ рад са спрејевима и шаблонима коју ће извести уметник и професор Жолт Ковач са студентима треће године основних студија Концепт и карактер дизајна и мастер студија Графичког дизајна Академије техничких струковних студија Београд. 

У току трајања изложбе биће изведене још две радионице 17. и 24. маја од 17-20 часова у простору Галерије СУЛУЈ са уметницaма и професоркaма Даниелом Фулгоси са Факултета примењених уметности из Београда, Мајом Симић са Академије уметности Универзитета у Новом Саду , Јеленом  Јоцић са Академије техничких струковних студија Београд из Београда и студентима  Академије техничких струковних студија Београд и штићеницима удружења „Наша кућа” на којима ће се приказати процес прављења уметничке графике техником монотипије и отискивања различитих објеката и текстура.

Удружење „Наша кућа“ је удружење за помоћ лицима ометеним у развоју где се ручно производи папир по јапанској технологији од паклица цигарета. Папир је различите дебљине и структуре максималног формата  50x70cm.

На изложби ће бити приказани радови наших реномираних уметника: Зорана Насковског, Жолта Ковача, Даниеле Фулгоси, Зорана Тодовића, Зорана Димовског, Маје Симић, Горана Ковачевића, Душана и Срђе Радовановић, Јелене Шалинић Терзић, Марије Шавије, Иване Милев, Звонка Тилића, Анице Радошевић Бабић, Александра Ботића, Јелене Средановић, Снежане Петровић Пањковић, Милоша Станојева, Сање Жигић, Ивана Перака, Јелене Марић, Горице Павловић, Милоша Петровића, Драгане Купрешанин и Јелене Јоцић, на ручно прављеном папиру направљеном у удружењу „Наша кућа“.

Посетиоци ће имати прилику да купе рециклирани ручнo прављени папир који је направљен у удружењу „Наша кућа“.

Галерија СУЛУЈ је основана 1994. године, налази се на другом спрату палате АНКЕР на Теразијама, у просторијама уметничког удружења СУЛУЈ основаног  1946. године. Програмски концепт  галерије је неговање и презентација савремене ликовне – визуелне уметности.

Изложба има за циљ едукацију и популаризацију уметничке графике и графичких техника и цртежа код лица са развојним потешкоћама и широм јавношћу. Изложба je продајна, а сакупљена средства биће уплаћена у фонд за развој производње папира „Наша кућа”. 

Изложба ће бити отворена до 28. маја 2023. године.

Изложбу је подржао Град Београд.