Prethodne izložbe

JUN 2019

МАЈ 2019

27.5.2019.

НЕ – СПУТАНЕ ЛИНИЈЕ / Зоран Илић

У понедељак 27.5.2019, самосталну изложбу калиграфија, под називом НЕ – СПУТАНЕ ЛИНИЈЕ, отвара уметник и професор Зоран Илић. Уметник истражује, у техници акварела и туша, могућности експресије ћириличног слова, до распрскавања пиктуралне материје и линије у независну ликовну структуру. Поставка траје до 8.5.1019.г.

zi suluj

……………………………………………………………….

 

 

 

СВИ ВОЛЕ ТВОЈЕ НАСМЕЈАНЕ УЛИЦЕ

Милош Филиповић Фића

 

mff

У понедељак 6 маја 2019. у 19 ч отвара самосталну изложбу слика под називом СВИ ВОЛЕ ТВОЈЕ НАСМЕЈАНЕ УЛИЦЕ Милош Филиповић Фића.
Уметник ће изложити 25 дела средњег формата посвећених родном Београду и мистици која се природно рађа из духа града. Познат по својем магично – реалистичном поступку, Филиповић трага за оним деловима амбијента у којима се отварају пројекције и фантазије његових житеља, иницирајући чудесне визуелне метаморфозе.

Поставка траје до 18. V 2019.
Добродошли!

АПРИЛ 2019

 

ВАН ВРЕМЕНА

/ путујућа манифестација графика на песку

 

24.4.2019 / Ванвременска димензија слике /
Радионица за децу

У оквиру међународног путујућег пројекта ГРАФИКА НА ПЕСКУ- ИЗВАН ВРЕМЕНА, са учешћем 21 излагача из 9 земаља, у понедељак 17. 04 од 14 – 19 ч, одржаће се радинионица за децу.

Поставку изложбе ВАН ВРЕМЕНА чини 50 експоната (снимака дела насталих методом садејства цртања по песку и светлости) 21 аутора из Русије, Белорусије, Украјине, Немачке, Јапана…

 

ak1

          Од 1.  до 25.4.2019,   у Галерији СУЛУЈ одржаваће се међународна путујућа манифестација графика на песку под називом ВАН ВРЕМЕНА. Поставку чини 50 експоната (снимака дела насталих методом садејства цртања по песку и светлости) 21 аутора из Русије, Белорусије, Украјине, Немачке, Јапана…

          Координатор пројекта, уметница и терапеут (која ову технику користи као методу) Ана Кононенко одржаће током трајања изложбе, неколико радионица за децу од 4 – 12 година и мастерклас за студенте уметности графике. Тачна сатница ће бити накнадно објављена на фејсбук страници галерије СУЛУ.


Добродошли!

……………………………………………..

DECEMBAR 2018

 

17-28.12.2018

AUTOPSIJA DISANJA

Marion Dedić

m.dedic-suluj-2018

  Ne želeći da postavi iza svog rada ikakav narativ niti simbolizam, umetnica mlađe generacije, Marion Dedić, jedan je od retkih animalista na domaćoj likovnoj sceni koja u fokus stavlja tajnu života i njegove ugroženosti na Planeti. Umetnica nastavlja kontinuitet istraživanja životinjskog sveta, na tankoj liniji između apstraktnih formi i pedantno hiperrealistično izrađenih detalja strukture kože i krzna.

 

 

3.12.2018 – 15.12.2018.

WHO WANTS TO LIVE FOREVER

Gordana Belić

R A D I O N I C A – PSIHOTERAPEUTSKI ASPEKT UMETNOSTI

13.XII 2018 sreda u 18 h
U okviru postavke samostalne izložbe ( skulpture, objekti, panoi) Gordane Belić WHO WANTS TO LIVE FOREVER autorka će 13. XII u 18h, održati interaktivnu radionicu – razgovor sa posetiocima pod nazivom .PSIHOTERAPEUTSKI ASPEKT UMETNOSTI
Razgovor će trajati do oko 20h, sa mogućnošću produžetka.

Po obrazovanju umetnik i psiholog, Gordana Belić pripada struji stvaralaca koji referiraju ka novim vidovima pop-arta, arte – povere i skulpturalnom modelovanju ne – umetničkih, industrijskih materijala i delova predmeta i samih predmeta (ready-made), artikulišući ih u nove celine potpuno izmenjenog značenja. Konkretna postavka, posebno komponovana za Galeriju SULUJ, istražuje lično iskustvo odnosa majke i ćerke, i suočavanje sa biološkim nestankom, a potom i memorijom koja ostaje u umetnici za ceo život, zahvaljujući vizualizaciji ovih neuhvatljivih procesa.
Mirjana Bajić, kustos

 

gordana belic suluj 2018

Po obrazovanju umetnik i psiholog, Gordana Belić pripada struji stvaralackoji referiraju ka novim vidovima pop-arta, arte – povere i skulpturalnom modelovanju ne – umetničkih, industrijskih materijala i delova predmeta i samih predmeta (ready-made), artikulišući ih u nove celine potpuno izmenjenog značenja. Konkretna postavka, posebno komponovana za Galeriju SULUJ, istražuje lično iskustvo odnosa majke i ćerke, i suočavanje sa biološkim nestankom, a potom i memorijom koja ostaje u umetnici za ceo život, zahvaljujući vizualizaciji ovih neuhvatljivih procesa. Pri tome je umetničko delo deo procesa oslobađanja od teških emocija, marginalnih utisaka, ali i preinačavanja banalnih iskustava u suptilnu igru ljubavi, davanja, ali i posesivnosti i kontrole. Dominantni motivi očiju, ruku, maski (prema sopstvenom liku), sofisticirano likovno artikulišu složenost ovih procesa, odnoseći se jedno prema drugom kao komponetne jedne velike teme ženske egzistencije oličene u centralnoj figuri.

Mirjana Bajić, kustos

„Ovom izložbom iznosim razmišljanja o smrti, zlu, prividu života, lažima. Takodje, preispitujem odnose sa ljudima koje sam volela iz perspektive mračnih, nedozvoljenih osećanja. Više od svega zanimalo me je šta će se desiti ako ovakve činjenice realnosti o sebi i drugima jednostavno – prihvatim.
Ovo je izlozba o sazrevanju“
Gordana Belić, autor

 

NOVEMBAR 2018

У РИТМУ ГРАДА / Маријa Милинковић

milinkovic hed

         У понедељак 19. 11 2018 у 19 часова отвара се самостална изложба Марије Милинковић, уметнице млађе генерације. Поставка под називом У РИТМУ ГРАДА обједињује слике, цртеже и просторну инсталацију, који истражују, кроз различите геометризоване – апстрактне форме архитектуре мегалополиса, међусобни утицај визура нових и наслеђених елемената на атмосферу амбијента. Уметница у центар метаморфоза поставља креативни ум и, мада људи нису присутни на делима, сматра да су градитељи и житељи чиниоци динамике и раста града…

 

 

ИЛУЗИЈЕ

5. 11 – 17.111.2018.

Biserka Petrovic, Iluzije 13, akril na platnu, 120x100cm, 2018

Самосталнa изложбa слика ИЛУЗИЈЕ,  мултимедијалнe уметницe млађе генерације Бисеркe Петровић.

Ауторка кроз мушку и женску фигуру посматра развој идентитета – персоне кроз временске промене. Након излета у анимирани филм (Loving Vincent) уметница се враћа интегралном цртежу и слици, без експеримената са фрагментацијом и декомпоновањем призора.

……………………………………………………………………………………..

 

OKTOBAR 2018

 

Високо, више, кроз белине

Момир Кнежевић

02 Pozivnica MOMIR KNEZEVIC 2

Самосталнa изложбу слика, уља на платну. Уметник средње генерације, циклусом слика средњег и већег формата, путем апстракције наговештава датост предела родних Петровића, консеквентно изражене кроз фине варијације беле или најтананије не боје, са највећим дијапазоном нијансираности и моћи апсорбције светлости. Природа је овде третирана као широка космичка метафора креације чија се снага увек обнавља…

 

……………………………………………………………………….

 

DIGITALNO JA 2  /  DIGITAL ME 2

Danko Đurić

Od 1. do 13.10.2018.g, u Galeriji SULUJ mogli ste posetiti samostalnu izložbu multimedijalnog beogradskog umetnika Danka Đurića. Pod nazivom DIGITAL ME 2 umetnik je publici predstavio postavku recentnih radova štampanih na kliritu i kompleksan audio vizuelni rad koji korespondira sa serijalom izloženih dela.

Danko Đurić, po obrazovanju montažer, konsekventno, od osamdesetih godina XX veka, istražuje mogućnosti digitalno generisane slike, nijednog trenutka ne koketirajući sa tradicionalnim medijima, Njegova umetnička produkcija bi mogla da se označi kao apsolutno digitalno generisana ili kao lično strukturirani algoritamski beskraj. Prisutan je paraleno na domaćoj i inostranoj sceni specijalizovanoj za ovu vrstu kreativnosti.

 

Image may contain: shoes
Image may contain: outdoor

………………………………………………………………………………………….

СЕПТЕМБАР 2018

 

ИЛУМИНАЦИЈЕ  /  Драгана Бојић

17 – 29.9.2018.

 

BOJIC 6

Oд 17.09 до 29.09 2018. г, у простору Галерије СУЛУЈ одржана је самостална изложба слика – акрилика на платну уметнице Драгане Бојић. Под називом ИЛУМИНАЦИЈЕ она испитује генезу светлости, кубистичким и експресивним језиком, од „Великог праска“ преко природе и имагинације. Поставку углавном чине дела већих формата, у форми диптиха и триптиха.

„Приказаном поставком заокружује се целина монументалних композиционих структура, поглавито у форми диптиха и триптиха, где се сваки сегмент може посматрати самостално, као призор за себе. Пред нама је циклус који је дошао као природна трансформација од неомеђене експресије до конструисаног и контролисаног просторног решењаслике. Са зрелошћу, уметница премешта фокус свогинтересовања од природног ка урбаном и, напослетку, мистичном свету. Колорит, њено најмоћније оружје, постаје све више артефицијалан и софистициран,са ретким упливима топлих тонова, као да се њен поглед дефинитивно усмерио даље од тла према високим бреговима и структурама, ка небу, светлости…“
Марија Ристић, кустос, историчар уметности

 

 

…………………………..

Записи у траговима III  /  Здравко Милинковић

 

IMG_20180816_143754

 

  Почетком септембра, у простору Галерије СУЛУЈ одржана је изложбa под називом Записи у траговима III  уметника Здравка Милинковића. Поставку чини избор скулптура у дрвету и слика у уљу, из опуса овог аутора . У оквиру представљених циклуса уметник испитује студије форме аутентичном интерпретацијом речника високе модерне – лирске апстракције и енформела.

 

…………………………………………………………………………………………..

 

 

JUN 2018

 

BITI ONAJ DRUGI  /   Iva Atoski i Božo Terzić

 

atoski - terzic - suluj - 2018

Od 18. do 30. VI 2018.  u Galeriji SULUJ  zajedničku izložbu pod nazivom BITI ONAJ DRUGI održaće Iva Atoski ( crteži) i Božo Terzić (skulpture u drvetu), umetnici mlađe generacije. Oba umetnika se bave fanatastičnim metamorfozama iz ljudskog u animalno obličje, i obrnuto, iz vrlo različitih pozicija. I dok je Atoski po bujnosti izraza i narativnosti bliska Goji i Ernstu, Terzić formira svoje gotovo arhaično svedene figure koncentrišući se na suštinsku vezu animalnog i ljudskog, frapantne sličnost karaktera i forme bića…
Dobrodošli!

 

13. jun / 18 – 20h

Vođenje kroz izložbu“A Queen of Montenegro“ Bojane S. Knežević

BK SULUJ 2018
“A Queen of Montenegro“ je umetnički projekat u kojem autorka istražuje svoje crnogorsko poreklo, iz specifične pozicije nevidljivosti – koja je uzrokovana njenim rodnim identitetom. Polazna tačka projekta je veliko porodično stablo sačinjeno samo od muških članova, koje sada postaje nova platforma za intervenciju. Subvertirajući ustaljenu reprezentaciju crnogorskog ženskog identiteta, umetnica koristi svoju poziciju nevidljivosti da bude bilo šta…

Projekat se realizuje kroz seriju radova u različitim medijima, uz konstantnu performativnu i repetitivnu rekonstrukciju rodoslova.

Publika je imala priliku da prisustvuje izvođenju procesualnog performansa (Tamo gde nisam rođena) posvećenog rekonstrukciji porodičnog stabla Knežević.

Informacije u vezi sa izložbom možete dobiti na sledećoj email adresi: aqueenofmontenegro@gmail.com

 

“A Queen of Montenegro“

Bojana S. Knežević

4-15. jun

bk 1 suluj 2018

“A Queen of Montenegro“ je umetnički projekat u kojem Bojana S. Knežević istražuje svoje crnogorsko poreklo, iz specifične pozicije nevidljivosti – koja je uzrokovana njenim rodnim identitetom. Polazna tačka projekta je veliko porodično stablo sačinjeno samo od muških članova, koje sada postaje nova platforma za intervenciju.
Subvertirajući ustaljenu reprezentaciju crnogorskog ženskog identiteta, umetnica koristi svoju poziciju nevidljivosti da bude bilo šta…
Projekat se realizuje kroz seriju radova u različitim medijima, uz konstantnu performativnu i repetitivnu rekonstrukciju rodoslova. Postavku možete pogledati do petka 15. juna, a svakog radnog dana tokom trajanja izložbe, od 16 do 19 časova, imaćete priliku da prisustvujete izvođenju procesualnog performansa (Tamo gde nisam rođena) posvećenog rekonstrukciji porodičnog stabla Knežević.

Za individualna vođenja i druge informacije možete se javiti na sledeću email adresu: aqueenofmontenegro@gmail.com

Bojana S. Knežević je interdisciplinarna umetnica aktivna u polju performansa, videa, audio-vizuelne instalacije i zvučne umetnosti. Osnovne i master studije, smer Novi likovni mediji, završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a Interdisciplinarne umetničke doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Živi i radi u Beogradu.

bojanasknezevic.com

МАЈ 2018

 

MAESTRI SLIKARSKIH ILUZIONIZAMA

Kosta Bunuševac i Vesna Milunović

Vesna Milunović SULUJ 2018

Pod nazivom MAESTRI SLIKARSKIH ILUZIONIZAMA dva umetnika, poznata i van granica zemlje, predstaviće se postavkom sa recentnim delima u tehnici kolaža, akvarela i objekata, koja će publici pružiti uvid u manje poznate delove njihovih opusa. ILUZIONIZMI mogu da se shvate kao IDEALI oba umetnika, kojima se približavaju veoma različitim metodama. Dok Kosta plovi u hermetičnom svetu besprekornih pojava, otmenih lica i kostima. svojevrsnoj futurističkoj Arkadiji gde je nebo večno plavo, Vesna kreira specifičnu igru između savremenog modnog kostima i „praznine“ iza nje, koja aludira na problematiku sveta koji zamenjuje formu i suštinu, bliskost za otuđenje, stalno se vrteći na pozornici bez tela, zvuka… I dok jedan umetnik ostaje decenijama na putu ka idealnom svetu, drugi kolažira likovno bogate iluzionizme, ali bremenite značenjem… Konotirajući izgubljenost, neprirodnost, bespredmetnost života koji više to nije, persona sve više postaje rob nevidljivih sila Megalopolisa. Orvelovo proročanstvo – ispraznićemo vas a onda ispuniti sobom – predstavlja centralnu tačku za oba za umetnika kojoj jedan prilazi uz dosledan otpor i eskapizam, a drugi je prati, kritikuje, ovaplođuje, uz zajedničko geslo – slikam dakle postojim…

Mirjana Bajić kustos galerije SULUJ

 

NOĆ MUZEJA u Galeriji SULUJ

SULUJ, fotografija

 

Tokom ovogodišnje manifestacije NOĆ MUZEJA u Galeriji SULUJ bio je u toku ključni događaj ovogodišnje izložbene sezone  – izložba RETROSPEKTIVA – SULUJ&CITE / 35 godina saradnje! Publika se mogla upoznati sa delima dvadeset umetnika koji su tokom protekle tri i po decenije boravili i stvarali u velikoj međunarodnoj umetničkoj fondaciji Cité internationale des arts, u Parizu. Uz to, samo ove večeri bili ste u prilici da prisustvujete performansu umetnika Koste Bunuševca, jednog od naših najznačajnijih savremenih umetnika!

 

SULUJ&CITE / 35 godina saradnje

SULUJ - CITE - pozivnica

Od 7.maja do 19. maja 2018.g, u Galeriji SULUJ možete pogledati prvi deo izložbe retrospektivnog karaktera pod nazivom SULUJ&CITE / 35 godina saradnje. Izložba je priređena po autorskoj koncepciji dugogodišnjih kustoskinja SULUJ-a Ivone Rajačić Barandovski i Mirjane Bajić. Autorke izložbe, i kustoskinje SULUJ-a, istražuju rezidencijalni boravak naših vizuelnih umetnika u u velikoj međunarodnoj umetničkoj fondaciji Cité internationale des arts, pariskom internacionalnom gradu umetnosti, u periodu od 1982. do 2017. godine, u konteksu istorizacije savremene umetnosti i estetskog procesa in vivo, ali i promene kulturne politike u zavisnosti od metamorfoza jugoslovenskog društva.
Na izložbi učestvuje 21 umetnik među kojima su – Mikan Aničić, Balša Rajčević, Jarmila Vešović, Ljubiša Đurić, Boško Atanacković, Predrag Lojanica, Nataša Škorić, i tako dalje.

Izložba je uključena u manifestacije Noć muzeja (u okviru koje će biti održan perfomans Koste Bunuševca) i Muzeji za 10. Izložbu prati reprezentativan katalog, koji je dizajnirala umetnica Smilja Ivetić, a asistent kustosa je Marija Ristić.

 

Dobrodošli!

 

АПРИЛ 2018

 

16 – 30.4.

Иван Коцић 

РЕЦИКЛАЖА ИГРЕ

Изложба циклуса асамблажа под називом Рециклажа игре, уметника млађе генерације Ивана Коцића, представља истраживање у области портрета, сачињених од старих дечјих играчака и других потрошених и одбачених предмета, који кроз процес рециклаже, не индустријске већ уметничке, проналазе нову сврху и смисао.

KOCIC 03 SULUJ

 

 

ЈАНУАР 2018

 

Смиља Иветић

НА КРИЛИМА ПАГАНСКОГ

 

Glasnik, Smilja Ivetic

Смиља Иветић / Гласник / СУЛУЈ 2018

 

U fokusu slikarstva Smilje Ivetić su dinamična i ekskluzivna tumačenja simbola, u službi intimnog i mitskog, gde se figure smeštaju u jedan bestežinski prostor, aludirajući na daleke religijske predstave. U zvučnom koloritu I širokim površinama pred nama se stvara jedna nova pojava – čudnovati svet prepun bića iz dalekih sećanja, splet kreativnih stvorenja inspirisanih vizantijskom umetnošću, kao i umetnošću romaničke Katalonije.

Smilja Ivetić, rođena je 1983. Godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo 2009. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Roksandića. Član je ULUS-a od 2009.g. U statusu samostalnog umetnika od 2009. g. Doktorsko umetničke studije završava kod mentora dr. umetnosti profesora Milete Prodanovića. Izlagala je samostalno i grupno na više izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

………………………………………………………………………………………

 

2017

ДЕЦЕМБАР

Маша Ђуричић Џуџевић

РЕФРАКЦИЈА ИДЕНТИТЕТА

pozivnica - djuricic dzudzevic

 

……………………………………………………………………………………………………..

 

Ђорђе Аралица

Chain Effect

У Галерији СУЛУЈ, у току је самостална изложба скулптура вајара Ђорђа Аралице, под називом Chain Effect. Изложбу чини поставка скулптура од варених ланаца, избор из опуса које је уметник стварао у протекле три године.
Пo рeчима аутора, његово уметничко интересовање креће се у домену истраживања међуодноса скулпторалне форме, медија и простора, као и односа уметности скулптуре према ефемерном контексту савременог света.

Добродошли!

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

…………………………………………………………………………………………..

Новембар

31.10′-11.11.

Коштана Ђурић

ПОТРЕБА ЗА ПОДСЕЋАЊЕМ

 

Од 31. октобра до 17. новембра у Галерији СУЛУЈ могли сте погледати самосталну изложбу цртежа и објеката ауторке Коштане Ђурић, под називом ПОТРЕБА ЗА ПОДСЕЋАЊЕМ. Уметница изражава паралелизам између личног и егзодуса анонимног мноштва, осећаја изопшености, губитка дома и корена…Ипак, дела не одишу песимизмом већ фином меланхолијом и готово дечјом емотивношћу и поетичношћу…
Мирјана Бајић, кустос

DJURIC.SULUJ.2017.POZIVNICA

 

 

 ………………………………………………………………..

Октобар

16 – 28.10.

     Од 16. до 28. октобра у Галерији СУЛУЈ могли сте погледати самосталну изложбу цртежа Андреја Конопека под називом КУЛЕ СЕ ГРАДЕ ИЗНУТРА. Аутор се представио цртежима галеријског формата фантастичне тематике, у техници туш и перо.

KONOPEK.SULUJ.2017

 

……………………………………………………………………………………………………….

 

Милицa Стојшин  /  МИШ – Мала Илустраторска Школа

14. октобар / 12 – 13:30h

    У Галерији СУЛУЈ, у суботу 14. октобра од 12 до 13:30h, одржаће се дечја уметничка радионица Милице Стојшин МИШ – Мала Илустраторска Школа. Октобарска радионица ЛОВАЦ НА СЛОВЦА намењена је првенствено ђацима првацима, али су и сви остали креативци добродошли, придружите нам се!

MilicaStojsin.malailustratorskaskola.MIS.pec1-2017

 

………………………………………………………………………………………………………

 

Драган Трајковски

A B C D F . . . Y O U

2 – 14. октобар

Самостална изложба Драгана Трајковског A B C D F . . . YOU.
Изложба серије фотоколажа, чији је фокус игра утицаја историјских и актуелних личности из света јавности и политике на уметника…
Мирјана Бајић, кустос

TRAJKOVSKI.ABCDEF_YOU

 

………………………………………………………………………………………………………

Септембар

Жељко Виторовић

РЕГИСТАР

 

Inženjer, VITOROVIC

Инжењер

 

……………………………………………………………………………………………………………………..

Август

Мека скулптура –  тешке мисли
Soft Sculpture – Hard Thoughts

10 – 31. 08. 2017.

Invitation card SULUJ sr

www.mojatelje.com

 

У четвртак 10. августа, у 20h,  у Галерији СУЛУЈ биће отворена међународна вајарска изложба  Мека скулптура – тешке мисли / SOFT SCULPTURE – HARD THOUGHTS, по ауторском концепту уметнице Невене Поповић.

Изложба ће окупити двадесетак аутора из Србије, Црне Горе, Шпаније, Турске, Сједињених Америчких Држава, Грчке и тако даље. Поставка се може погледати до краја августа,  а пратиће је и презентације учесника изложбе  и  уметничке радионице.

“ Изложба „Мека скулптура – тешке мисли“ (Soft Sculpture – Hard Thoughts)  афирмише специфичан скулпторски израз где уметници користе нетипичне материјале за израду скулптура и инсталација. Материјал не представља само средство за решавање скулпторске форме, већ је он и језик којим се дају лична виђења и поетике,  а  путем опозиције  –  супротности са мекоћом материјала  наглашава се  контекст рада.

Тешка времена доносе и тешке мисли. Шта се дешава када нас изда стрпљење и када очајнички покушавамо да променимо тренутну позицију или да се померимо са мртве тачке.“

Невена Поповић  / Аутор пројекта

Јул

7. јул  –  7. август  /  Летња галеријска пауза

………………………………………………………………………………………………………

Милицa Стојшин  /  МИШ – Мала Илустраторска Школа

  1. јул

У Галерији СУЛУЈ, у суботу 1. јула од 12 до 14ч одржаће се дечја уметничка радионица Милице Стојшин МИШ – Мала Илустраторска Школа. На јулској радионици – обележавамо половину овогодишње сезоне, разгледамо радове, причамо о досадашњим темама и цртамо КРУГОВЕ.

 

Јун

19 -30. jun

Tragovi zločina i dokazi sreće / Jelena i Marija Aranđelović

U Galeriji SULUJ  možete do kraja juna pogledati zajedničku multimedijalnu izložbu Jelene i Marije Aranđelović pod nazivom Tragovi zločina i dokazi sreće . Postavku, koja se bavi pojmom sećanja, čine video rad Marije Aranđelović i najnoviji slikarski opus Jelene Aranđelović.

Arandjelovic-pozivnica-SULUJ-2017

 

“ Čovek celog života traga za onim što je zaboravio ili pokušava da potisne ono čega ne želi da se seća. Naše sećanje nalik je slikama rađenim prema starim fotografijama: figure su tu, mizanscen je moguće upamtiti, pa, ipak, nešto nedostaje. Suprotno, posledice, dokaze užasnog događaja koji se odvio u prošlosti moguće je ukloniti ali on nikada neće biti zaboravljen. Odabir sadržaja koje imamo u svesti čini nas ljudima, stvorenjima naprednijim od svih drugih na našoj planeti. Takođe nas snabdeva oružjem za zverstva za kakva zveri nisu sposobne. “

Jelena Aranđelović, Beograd, 2017.godina

………………………………………………………………………….

29.мај – 17.jун

РЕТРО – УВИД / ЗАКЛОНИ И ЧИСТИНЕ

Зоран Јовичић

   У Галерији СУЛУЈ, у продуженом термину – до 17.јуна, можете погледати изложбу историчарке уметности Светлане Јовичић и уметника Зорана Јовичића РЕТРО – УВИД / ЗАКЛОНИ И ЧИСТИНЕ.

   Изложба представља публици две деценије стваралачког рада Зорана Јовичића у области сликарства, приказане кроз контраст две целине радова – два унутарња погледа – на интимни, лични, простор и урбани, градски, простор.

 

Pozivnica 2

 „Ова изложба је крајње сажет осврт вишедеценијског сликаревог баратања погледима и позицијама, заправо визурама успостављеним између изолованости и искорачења у јавни простор. Она, с једне стране, осветљава уметника као само-ускраћеног собног азиланта а с друге стране, уметника као агилног номада градских четврти. Тако се овде присутни радови разликују по мотивима сликаним “у четири зида“ и оних претходно скицираних “међу светом“ на чистини урбаних попришта родног града.
ЗАКЛОНИ
Хронолошки старије “Столице“ излагане у Галерији Коларчеве задужбине 1998. године иако сведене на само један кућевни мобилијар, представљају колористички засићену слику по себи, уједно ликовно богату и наративно способну да представљеном предмету приушти особине стања и расположења, тј. да разноврсношћу и галантношћу појединачних поза/упризорења, “глувим“ столарским производима, обезбеди атрибуте људских, пре свега женских диспозиција. (Слике носе наслове: Отмена, Свечана, Раскошна, Узнемирена, Туробна и сл.)
ЧИСТИНЕ
Низ скица које су у Карађорђевој улици у Београду настајале уочи бомбардовања, добиле су своју пуну ликовну егзекуцију на великим платнима излаганим након рата, у октобру 1999. године у Галерији 73. Као крајњи опоненти претходној изложби, у суженом бојеном спектру смеђе умбре, цинобера, оловно беле и мрке, ове слике костура престонице нису само представљале црни флор понижења ратног разарања већ и дугогодишњу емпатију уметника према стању остављености/немоћи грађевине, према пропадљивости угруваних и испошћених фасада, али и мистичну везаност сликара грађанина за бројне примере не-урушивости и постојаности самог Стила као аватара хуманитета старих школа и добрих мајстора архитеката.“
Светлана Јовичић, ист.ум.

 

……………………………………………………………………………………..

3. јун

Милица Стојшин  /  МАЛА ИЛУСТРАТОРСКА ШКОЛА – МИШ

РИТАМ ЛИНИЈА

milica.stojsin.MIS.2017.3.jun

 

……………………………………………………………………………………………..

Maj 2017.

15. мај

ЦРТЕЖ КАО БЕСКРАЈНА МИСАО  /  Веселин Рајовић

rajovic.suluj.01

Aмбијентална целина цртежа – инсталација у простору.

Веселин Рајовић рођен је у Бару 1956. године. Дипломирао је на Наставничком факултету у Никшићу и Академији уметности у Приштини. Више пута је награђиван за стваралаштво у области ликовних уметности. Редовни је професор на Факултету уметности Универзитета у Приштини (Звечан – Косовска Митровица).

„Концепт изложбе сачињава постављање цртежа на под као део „недовршене мисли“ у којој се експресија појављује некад мање а некад више, као звук схватања простора. Наиме, како пртина на снегу остаје бела на белом (бело је и површина папира на којој интервенишем – цртам), тако и линија, боја, флека, би били део одраза те белине, тог експресивног звука, која би стварала бео простор у којем би се „сударали“ линија, боја, мрља, међусобно исказујући недовршену мисао, не заокружујући је, већ само на моменте наглашавајући идеју (човек који хода и гледа у земљу), на стих или знак. Бодљикава жица је коришћена да раздвоји две слободе, а то између слободе мислим да је цртеж“ В. Рајовић

 

20. мај

Милица Стојшин  /  МАЛА ИЛУСТРАТОРСКА ШКОЛА – МИШ

РИТАМ

У оквиру овогодишње манифестације Ноћ музеја у Галерији СУЛУЈ могли сте, у оквиру Дечје туре, да учествујете у илустраторској радионици Милице Стојшин МИШ. Тема радионице била је РИТАМ, инспирација – стваралаштво италијанског уметника Ђорђа Морандија, а задатак за мале цртаче – разиграти ритам линија.

MILICA STOJŠIN, MIŠ2017,PLAKAT05

 

4-13. мај

ПЕТРИФИКАЦИЈА ПУТИ   /   Александра Драгањац

DraganjacA001

Oд 4. до 13. маја у Галерији СУЛУЈ можете посетити изложбу младе уметнице – вајарке Александре Драгањац (1990), под називом ПЕТРИФИКАЦИЈА ПУТИ. Уметница је завршила дипломске и мастер студије на Факултету уметности Звечан – Косовска Митровица. Чланица је УЛУКиМ и Удружења ликовних и примењених уметника Краљево.

Поставку чини серија цртежа и циклус скулптура камерних димензија.

“ Склад форми, чистота израза, виртуозност, поштовање различитих структура, колорита и степена податности материје камена (обојеног, порозног, глатког, хладно или топло белог), уз неколико скулптура у светлом дрвету, стоје у основи стилског или појавног утиска овог опуса. У његовим дубљим слојевима препознајемо смелост уласка у анатомију сексуалности, не само сопственог пола, већ и оног другог, парадоксалност игре удубљених и испупчених форми, микро светове који се шире, померајући се изван природно задатих граница пути. Живећи у свету који је од женске и мушке сексуалности направио посао, запоседајући медије тиранијом обојених слика, Александра указује, својим интимним врло сензуалним скулптурама – деловима једног посебног „дневника“, да постоји друга обала „спаса“ на коју само елегантни, уметнички саздан брод може да нас пренесе.“
Мирјана Бајић, историчарка и теоретичарка уметности

                  a.draganjac.02         a.draganjac.01

 

24.4.2017.

МЕДИТЕРАНСКЕ ЕТИДЕ  /  Саво Рупић

У Галерији СУЛУЈ у току је самостална изложба слика – уља на платну и мозаика академског сликара Сава Рупића, под називом МЕДИТЕРАНСКЕ ЕТИДЕ.
Рупић је рођен у Загори, код Требиња 1963.године. Завршио је Академију ликовних уметности у Новом Саду. Одржао је велики број самосталних и колективних изложби. Од 2005.г. члан је УЛУБИХ-а. Ангажован је у звању вишег асистента на АЛУ у Требињу.

             Savo Rupic (12)         Savo Rupic (16)         Savo Rupic (13)

„…Стално се приближавати себи и природи, значи и откривати сликарство, не као стил или средство пројекције, већ само биће света. Чему тако јаке речи за сликарски опус у коме се веселе оранж жуто и ноћно плаво, плешу беле флеке попут бехара у ноћи или пахуља, тамно црвене у зеленилу? Слике Сава Рупића, мада делују каткада неуједначено и непрепознатљиво, имају чврсту константу, чак и смиреност, произашлу из посвећености трагању за покретима живота кроз привиде које нам нуди реалност. Све оне као да говоре – свеједно је да ли сам самотан или у мноштву, ту сам, ја “ …у средишту света, један зрак Сунца, и ускоро пада ноћ…” ( италијански песник Салваторе Квазимодо)…“
Мирјана Бајић, кустос

……………………………………………………………………………………………………….

 

3-9.4.2017.

Izložba dečjih radova Dramskog udruženja mladih ZzzUm – DRUM ZzzUM

U susret Uskrsu

Prolećna sezona Galerije SULUJ započela je jednim radosnim susretom i izložbom. Susretom sa dečjim stvaralaštvom Dramskog udruženja mladih DRUM ZzzUM.

Rad sa decom traži veliko posvećenje i energiju, ali je energija koju vam vraća višestruka, dragocena i inspirativna. O ovome svedoči i entuzijazam predavača ove škole, prvenstveno njenog osnivača – Dušice Živković Zlatarić koja više od jedne decenije kreira i vodi programe za decu i mlade. Program DRUM ZzzUm-a ima izuzetan edukativni koncept i pruža mališanima pravu malu školu umetnosti i kulture. Kroz bogate likovne, muzičke i dramske sadržaje, zabavu i igru, motiviše decu na stvaranje, samoizražavanje i kreativnost, i podstiče razvoj svih njihovih potencijala.

Izložbu čine radovi tematski vezani za predstojeći veliki praznik Uskrs, kao i izbor radova iz prošlogodišnjeg likovnog programa DRUM ZzzUM-a, koji vodi slikarka i likovni pedagog – Ljubica Stančić.

Veliki Pikaso rekao je da uvek zastane da pogleda kada deca crtaju na ulici, i to je ono što svima preporučujemo, i želimo, susret sa iskonskom likovnošću i radošću stvaranja.

Milica Stojšin, asistent kustosa

Tokom izložbe U susret Uskrsu , Dramsko udruženje mladih DRUM ZzzUM predstavilo se i nizom pratećih aktivnosti (kaligrafske radionice; radionica reciklaže – u okviru koje su, na pravoslavnu Lazarevu subotu – Vrbicu, mališani imali priliku da stvaraju umetnička dela od papira, vrbovih grančica i latica cveća , kao najavu sutrašnjeg praznika Cveti,  kada je u 13h održano i svečano zatvaranje izložbe.

DRUMZzzUM02    DRUMZzzUM01

Dramsko udruženje mladih ZzzUm (DRUM ZzzUM)

Predstavlja jedinstveni koncept edukacije, zabave i igre koji provereno utiče na razvoj svih potencijala kod dece.Kroz bogate  dramske, muzičke i likovne sadržaje deca se motivišu da predstave svoj svet i sebe kroz ove vidove izražavanja.

“Na izložbi, u Galeriji SULUJ, predstavićemo se radovima tematski vezanim za predstojeći veliki praznik Uskrs. Obradjivali smo temu srednjovekovne srpske umetnosti, bavili se stilovima arhitekture, ornamentima i freskama. Starija grupa predstaviće se portretima vladarske loze Nemanjića, dok će mladja grupa izložiti radove sa ornamentima koji su detalj sa neke odeće srpskih srednjovekovnih vladara.Neki od radova biće i originalna dela samog deteta, inspirisana već postojećim ornamentima.Ali, na ovaj način, baš kroz umetnost, deca dolaze do saznanja i o značaju vladara iz svoje prošlosti.“-kaže Dušica Živković Zlatarić, osnivač Dramskog udruženja mladih „ZzzUm“.

„U DRUM ZzzUm školi slikanja deca uče da se izražavaju kroz različite likovne tehnike pronalazeći kroz odredjeno vreme i svoj likovni izraz, svoju poetiku.Ono što se s velikim interesovanjem održalo u ovoj školi je proučavanje  raznih umetničkih dela kroz istorijske epohe, upoznavajući  se sa stilovima slikarstva, arhitekture. Cilj nam je da kroz umetnička dela nauče da drugačije opažaju svet oko sebe i da to mogu da primene u svojim umetničkim radovima“, kaže slikarka, Ljubica Stančić.

(NAPOMENA: Navedeni tekst se koristi isključivo za informisanje javnosti o  radu Dramskog udruženja mladih ZzzUM.

…………………………………………………………………………………..

 

1.4.2017.

Милица Стојшин  /  МАЛА ИЛУСТРАТОРСКА ШКОЛА – МИШ

СКОЦКАНА ПРИЧА

У суботу 1. априла у Галерији СУЛУЈ је одржана  прва овогодишња дечја уметничка радионица Милице Стојшин – МИШ / Мала илустраторска школа. Галерија СУЛУЈ ће, као и током прошле године, бити домаћин главног програма ове радионице, прва овогодишња тема је – СКОЦКАНА ПРИЧА.

MILICA STOJŠIN, MIŠ2017april PLAKAT

……………………………………………………………………………………

Mart 2017.

 

pozivnica-novoprimljeni-2017-a

Tokom  marta u Galeriji SULUJ održana je  Izložba novoprimljenih članova Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS.  Čestitamo kolegama!

 

2016

Tamara Pantić i Jovan Pantić  /  POSTOJANJA I DALEKE STRAŽE

suluj-t-pantic-j-pantic-2016

   Od 17. decembra u Galeriji SULUJ  možete posetitei zajedničku izložbu  –  projekat POSTOJANJA I DALEKE STRAŽE, Tamare Pantić i Jovana Pantića. Postavka obuhvata slikarska i skulptoralna dela ovih autora. Izložba će trajati do 30. decembra.

 

…………………………………………………

 

DIJALOG  /  Jelena Bojanić i Milica Prelić

 

j-bojanic1_imagem-prelic1_image

 

Prikaz izložbe omogućio Portal gallery-shots.blogspot.rs. / Urednik portala i autor fotoreportaže – Milan Kralj

 

 

………………………………………………….

Mišo Filipovac / MOOD /  24.11-3.12.
  tn
Prikaz izložbe Miša Filipovca –  MOOD  / Portal gallery-shots.blogspot.rs
Zahvaljujemo se Milanu Kralju – autoru fotoreportaže i uredniku portala.
…………………………………………………..

MANIK _ Sound of snowing

plakat1

   Od 2. do 22. novembra u Galeriji SULUJ mogli ste pogledati izložbu umetničkog dvojca MANIK – Marije Vaude i Nikole Pilipovića, u čijem je fokusu problematika odnosa energije stvaralačkog čina prema svetu punom falsifikata, iskvarenog sećanja, gubitka oslonca, cinizma…
Postavka dela, velikih formata, sadrži kako apstraktni tako i figurativni likovni stilski repertoar uz preispitivanje numeričkih oznaka-kodova kojima smo ne samo okruženi već i potpuno zarobljeni u mreži identifikacija, praćenja, i u krajnjem – neslobode…

…………………………………………………

Irena Bijelić Gorenjak i Dragana Pajković Dodig  /  AKT

14560160_10209065470726472_736791692320114050_o

   „Umetnost ne odslikava realnost, ona prikazuje suštinu te realnosti koristeći, po potrebi, i irealna sredstva po svojim zakonitostima pomoću dirigovanog bezakonja. Sigurno da, do sada, teorije poznaju i dečje upoređivanje ženskog tela i, recimo, violončela… očiju i celih, četvoročetvrtinskih nota …violinskog ključa i stidnih dlačica …ali i to da akt sigurno nije pandan koncertu ili simfoniji, nego pre, nekoj vokalnoj kompoziciji sa jednim, dakle, solo interpretatorom.“

Goran Srećković

…………………………………………………………………………….

 

Nenad Ilić / FLUIDNOST , PREOBRAŽAJI

nenad-ilic_zeppelin_46x61cm

   Beogradski umetnik Nenad Ilić, predstavio se, u toku jesenje sezone galerije SULUJ, novim ciklusom crteža i akvarela pod nazivom FLUIDNOST, PREOBRAŽAJI.
Rafiniranim crtačkim umećem autor istražuje mogućnost preobražaja realnog, predmetnog okruženja u metafizičko – fantastički svet.
   Nenad Ilić rodjen je u Zemunu, 1959. godine. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 1988. godine. Pored likovne umetnosti, profesionalno se bavi i animacijom i grafičkim dizajnom.
…………………………………………………………………………………………………………………………

Svetlana Jovanović  /  COLOURFUL

s-jovanovic01
svetlana-markovic-jovanovic-02svetlana-markovic-jovanovic-03

   Izložba COLOURFUL, mr umetnosti Svetlane Jovanović, na kojoj umetnica predstavlja nove radove iz ovog ciklusa, nadovezuje se na njeno dugogodišnje bavljenje mikro i makro svetom prirode, kao neiscrpnom temom i inspiracijom.

  U apstraktnoj i ekspresivnoj igri, bogatog kolorita, ritma i atmosferičnosti, Svetlanini radovi osvajaju nas i uvlače u svoj metafizički svet…

Uporedo sa izložbom u Galeriji SULUJ, Svetlana Jovanović priredila je,  u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, izložbu novog ciklusa crteža pod nazivom NESTVARNI PEJZAŽI, na kojoj nam se ova autorka, koju znamo kao izuzetnog koloristu, predstavila jednom moćnom igrom grafičkih elemenata, u igri OBLIKA i OBLAKA.

   Svetlana Jovanović rodjena je u Šapcu, 1978. godine, živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta Likovnih Umetnosti, a magistrirala na grupi za višemedijsku umetnost Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a. Aktivno izlaže od 2000. godine, imala je dvanaest samostalnih i  niz kolektivnih izložbi, a bavi se i pedagoškim radom. Njeni radovi nalaze se u brojnim privatnim i galerijskim kolekcijama.

   Ove dve izložbe – dva velika ciklusa slika i crteža, zajedno sa izložbom održanom u Narodnom muzeju u Šapcu, koju je autorka imala početkom proleća zaokružuju i obeležavaju njenu ovogodišnju, veoma bogatu, stvaralačku produkciju.

Milica Stojšin, saradnik

 

 

………………………………………………………………………..

  • Irena Nikolić Micković  / Na kraljevskom putu

 

  • Peđa Rakićević  /  Autentična emotivnost prirode

 

  • Milan Hrnjazović  /  Razglednice sa Mediterana

 

  • Jelena V. Atanasijević  i  Slobodan Marinković  /  Kompozicije

 

  • Predrag Lojanica  /  Beleške u vremenu

 

  • Ljiljana Kolundžić  /  Ženske priče

 

  • Slavica Lazić Dundas  /  Prazna mesta

 

 

2015
2014
2013
2012
2011
2010

Advertisements